Du har sikkert tænkt “Hvad er pulvermad?” eller måske hørt ordene soylent og astronautmad, og vil gerne vide mere.

Pulvermad, ofte kaldt for soylent, er en ny madtrend lavet til at dække alle ernæringskrav for mennesker, så det kan erstatte alt fra ét måltid til alle måltider.
Denne artikel fortæller historien om oprindelsen af pulvermad, fordelene, ulemperne, og til sidst guider dig til at komme i gang med pulvermad.

Pulvermads historie

Fra start til nu

Pulvermad trenden blev skabt i USA, da Rosa Labs (producenten af produktet Soylent) samlede $3 000 000+ på en internetkampagne.

Navnet Soylent har ingenting at gøre med soja. Navnet kommer fra 1966 science-fiction bogen Make Room! Make Room!, senere filmatiseret som Soylent Green i 1973, hvor en futuristisk fødevare (som pulvermad) kaldet “Soylent Green” er lavet af mennesker – heraf den populære pulvermad sætning “Soylent Green is people!”.

Ifølge nogle mennesker, er pulvermad ukorrekt kaldet soylent (med lille s), og ordet soylent burde kun bruges om det officielle produkt Soylent af Rosa Laba. Selv ordet pulvermad beskriver ikke fødevaren fuldt ud – f.eks. sælges nogle produkter som brød i stedet for pulver. For helt præcist at beskrive alle fødevarer designet til komplet ernæring, kunne beskrivelsen ernæringsmæssig komplet fødevare bruges.

I Danmark var pulvermad i medierne sommeren 2014 hos både Politiken, TV2, og DR. Politiken har skrevet artiklen “Pulver er alt, hvad kroppen skal bruge“, og DR Aftenshowet skrev “Ny trend: Drik din mad” med tilhørende video der blev sendt direkte fra studiet.

Fire journaliststuderende fra DMJX lavede i efteråret 2014 en 20-minutter lang dokumentar om pulvermad kaldet Pulver i stedet for mad?. Dokumentaren stiller kritiske spørgsmål, på samme tid med at give en god introduktion til pulvermad og trenden i Danmark.

Tidslinje

Maj 2013 – Facebook-gruppen Pulvermad Danmark blev dannet
Juni 2013 – Soylent blev crowdfundet
April 2014 – Jeg lavede mit første pulvermad
Juni 2014 – Første europæiske producent
Juni 2014 – Jeg lavede pulver-mad.dk
I dag – 26+ pulvermad producenter

Fordele

Yay!

Du sparer tid. Tid er en vigtig ressource, og en stor del af din tid er brugt på dine daglige måltider. Det er ikke kun forberedelsen og indtagelsen af mad som tæller, men tænk over:

  • Hvor lang tid du bruger i fødevarebutikker
  • Tid og energi brugt på at planlægge måltider
  • Hvor ofte du stirrer ind i et tomt køleskab
  • Opvasken et normalt måltid efterlader

Pulvermad kan forberedes på et minut, og tager højest få minutter mere at drikke, deri er opvasken inkluderet.

Et sundere liv. Du behøver ikke udskifte alt din mad med pulvermad, hvad med bare at erstatte fastfood, sukkerrig morgenmad, eller hvidt brød. Ved at gøre dette kan du leve et meget sundere liv, og med en korrekt kost kommer et højere energiniveau. Nogle pulvermad produkter og opskrifter er også designet til at hjælpe dig med vægttab eller forøgelse.

Du sparer penge. Vil du udskifte dyr og usund fastfood med en 7 kroners ernæringsmæssig komplet shake? Det er muligt! Udover sundhed og pris er der ingen madspild, og holdbareheden af pulvermad er op til et år.

Det er nemt. Ja – pulvermad smager måske ikke af meget, og det er måske sundere med en nøje planlagt kost. Men har du tiden og overskuddet til at lave hvert eneste af dine måltider perfekt? De fleste siger nej.

Ulemper

Nay :(

Din krops reaktion. Den mest almindelige ulempe er hvordan kroppen reagerer til flydende mad. Selvom pulvermad indeholder masser af fibre reagerer nogle mennesker anderledes end andre, f.eks. kan de føle sig en smule syge, få lette mavesmerter, eller få ekstra luft i maven.

Men frygt ikke, disse er mindre bivirkninger som går over for langt de fleste når kroppen vender sig til pulvermad.

Det er antisocialt. Måltider er en vigtig metode til at socialisere på, og at drikke hele måltidet på få minutter er en måde at være antisocial.

Derfor er det anbefalet at pulvermad kun erstatter dine ikke-sociale måltider.

Ensartethed. Forestil dig at spise det samme måltid hver eneste dag – meget ensartet og kedeligt. Pulvermad kan have den samme effekt når du erstatter dine måltider med shakes.

Heldigvis har de fleste pulvermad producenter og nogle opskrifter forskellige smage at vælge imellem. Jordbær, vanilje, chokolade, og mange flere..

Start på trenden

Deltag i fællesskabet af tusinder

Så du er med på den futuristiske madtrend? Sejt!
Først skal du vælge om du enten vil købe pulvermad, eller om du vil lave dit eget.

Top